Fysiotherapie bij bekkeninstabiliteit

Minder klachten voor en na de bevalling

Bekkeninstabiliteit is een zeer veel voorkomende klacht. Vooral tijdens of na een zwangerschap. In de praktijk wordt bekkeninstabiliteit vaak gebruikt als overkoepelende term voor bekkenklachten. Hierdoor is bekkeninstabiliteit een bekend begrip geworden.

Omdat de term dus eigenlijk de lading van het probleem niet meer dekt, wordt er tegenwoordig vooral gesproken van bekkenpijn. Omdat de term bekkeninstabiliteit in de volksmond nog veel wordt gebruikt, blijven wij deze term ook regelmatig gebruiken, hoewel hier eigenlijk een instabiel bekken door bijvoorbeeld een breuk mee wordt bedoeld.

De essentie van deze problematiek is een veranderde houding en verminderde stevigheid van het bekken. Omdat het bekken een ankerpunt is voor zowel het bovenlichaam als de benen, kan dit heftige klachten veroorzaken.

Juist bij en na de zwangerschap, kan de stevigheid van het bekken verminderen. Een zwangerschap bereid het lichaam ook voor op de bevalling en dit heeft gevolgen van de stevigheid van het bekken. Er moet immers een kindje geboren worden, dus het bekken moet ruimer worden.

Wij helpen u graag bekkenpijn beter te begrijpen en informeren u ook hoe wij u daarbij kunnen helpen. Daarom even kort de bouw en de functie van het bekken.

Het bekken als centrum van het lichaam

Het bekken is een stevige botstructuur die bestaat uit een aantal grote botten die door bekkenbanden (ligamenten) bij elkaar worden gehouden. Op het bekken komen vervolgens de wervelkolom en de benen uit, die allen verankerd zijn aan het bekken.

Om al deze structuren stevig bij elkaar te houden, lopen er heel veel spieren in en om het bekken die zorgen voor extra stevigheid en weerstand tegen druk. Doordat het bekken zowel het gewicht van het bovenlichaam als de kracht die wordt gegenereerd door de benen moet opvangen, is een goede stand van het bekken bijzonder belangrijk.

Een stabiel bekken vangt krachten en druk op zonder pijn, stijfheid of klachten. Wanneer het bekken niet stabiel is, ontstaan er klachten.

“Fysiotherapie tegen bekkenpijn”

– Fysio World Amsterdam

Bekkenpijn door zwangerschapshormonen

Tijdens de zwangerschap zijn er natuurlijk veel veranderingen in het vrouwenlichaam. Niet alleen groeit er nieuw leven, het lichaam wordt ook voorbereid op de bevalling. Dit betekent dat banden van het bekken losser worden om zo meer ruimte te maken. De hormonen zorgen ervoor dat spieren en gewrichten losser worden.

Omdat ook de houding verandert, krijgen veel vrouwen last van bekkenpijn. Deze bekkenpijn is goed te herkennen wanneer u weet waarop u moet letten.

Symptomen van bekkenpijn

Pijn vanuit het schaambeen
Dit is pijn aan de voorkant van het bekken, je voelt deze in de onderbuik vanuit het midden van het bekken. De pijn wordt veroorzaakt door bekkenbodemspieren die verkrampen en het schaambeen dat minder bewegelijk wordt.

Pijn in de lage rug
Deze pijn kan door de hele onderrug gevoeld worden, maar ook links of rechts. Soms straalt de pijn ook uit. De oorzaak ligt onder andere in een minder goede ondersteuning door spieren van de wervelkolom.

Startpijn
Dit is pijn die je voelt bij het opstaan uit een stoel of uit bed en bij het beginnen met lopen.

Hulp bij bekkenpijn

Er zijn geen pillen of poeders tegen bekkenpijn. Ook eenvoudigweg meer op je houding letten of meer bewegen helpt niet. Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan wel gericht helpen. De fysiotherapeut zal onderzoeken wat de aanleiding van de pijn is en of/hoe het bekken dit veroorzaakt.

Een tijdelijke oplossing is dan het masseren van de pijnlijke onderdelen en spieren. Dit zorgt niet voor het verdwijnen van de klachten maar biedt wel verlichting waardoor er verder kan worden behandelt.

Naast de massage biedt de specialist u specifieke oefeningen waarbij spieren worden getraind die het bekken ondersteunen. Daarnaast krijg je ook bewegingsadviezen en houdingsadviezen waardoor het bekken minder wordt belast.

De combinatie van massage, oefeningen en leefstijladvies zorgt voor een vermindering van de klachten, maar is niet altijd een volledige oplossing. Die oplossing blijft toch echt BEVALLEN.

Gelukkig kunnen wij helpen bij het verlichten van de pijn en het stimuleren van beweging.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak