Revalidatie met Fysiotherapie

Revalidatie met Fysiotherapie

Als Fysiotherapiepraktijk zijn wij altijd bezig met de gezondheid van onze cliënten. Een belangrijk onderdeel van ons werk bestaat hierbij uit het bijstaan van onze cliënten bij het revalideren.

Het is dus niet verwonderlijk dat binnen de fysiotherapie een specifieke stroming wordt onderscheiden: De Revalidatiefysiotherapie.

revalidatie amsterdam oost
Onze praktijk verzorgt binnen de regio Amsterdam voor een aantal ziekenhuizen en zorginstellingen de revalidatiebehandeling van patiënten of cliënten. Indien u dus op zoek bent naar hulp bij revalidatie in de regio Amsterdam, dan is Fysio World Amsterdam voor u de juiste keus.

Wij zullen u in dit artikel uitleggen hoe wij te werk gaan en hoe we samen het revalidatietraject kunnen vormgeven. De kern is eigenlijk heel eenvoudig.

Bij iedere revalidatie geldt bij ons; De essentie van Revalidatie is Aandacht.

Zowel aandacht van de therapeut voor de cliënt als aandacht van de cliënt voor zijn lichaam. Deze aandacht is de reden dat onze cliënten ons met een 9,7 beoordelen!

Wat is Revalidatie

Revalidatie laat zich het beste omschrijven als “herstel”. Bij het revalideren worden dus lichamelijke processen of lichaamsdelen gestimuleerd om zo weer hun functie terug te krijgen. Veel mensen associëren revalidatie met weer leren lopen. Revalidatie is echter veel breder dan enkel leren lopen.

Revalidatie wordt bijvoorbeeld ingezet bij:

  • Een oude schouderblessure waardoor de schouder al jaren pijnlijk is bij een bepaalde beweging
  • Zwakke enkels die pijn doen na een dag lopen

  • Lage rugklachten veroorzaakt door verkeerd aangeleerde houding

  • Heupoperatie waarna er zo spoedig mogelijk weer geoefend moet gaan worden

  • Kruisbandblessures, ook voor de operatie kan de juiste training een veel beter uiteindelijk resultaat geven

Wanneer is Revalidatie nodig?

Ieder onderdeel, systeem of functie van het lichaam kan in meer of mindere mate zijn werking verliezen. Deze werking kan beperkt blijven, ook is de oorzaak reeds achter de rug. Vaak is revalidatie een vervolg op een operatie of ingreep.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gebroken arm door de val met een fiets. Na enkele weken of maanden is het gips weer van de arm, dit wil echter helaas niet zeggen dat volledige functie weer terug is. Ook al is de breuk misschien genezen, de pezen, spieren en gewrichten kunnen nog steeds gevolgen ondervinden van de breuk.

Dit zijn niet eens altijd de directe gevolgen van de breuk. De verminderde functie kan ook worden veroorzaakt doordat de arm een tijd niet gebruikt is. Of doordat de arm niet op de juiste wijze is gebruikt. Een fysiotherapeut zal dan ook door de revalidatietherapie niet alleen de spieren en gewrichten optrainen maar ook de cliënt helpen bij het opnieuw aanleren van de juiste bewegingen.

Revalidatie is dus een breed begrip dat op veel klachten van toepassing is.
Hierbij bestaat het traject uit drie fases, die wat betreft duur en intensiteit per persoon sterk kunnen verschillen.

De eerste Fase: het Onderzoek

De eerste fase is het onderzoek. Hierbij krijgt de fysiotherapeut een beeld van de beperking. Zeker zo belangrijk is echter het beeld dat wordt gevormd van uw behoeften en uw wensen.

In deze fase onderzoeken we dus ook het uiteindelijke doel van het revalidatietraject. Dit kan volledig herstel zijn maar dit is niet in alle gevallen een reële optie.

Soms is om die reden het doel om mobiliteit te herstellen ook al is dit in een andere vorm dan u hiervoor gewend was. Een doel kan hierbij zijn dat u zo zelfstandig mogelijk wordt. We denken indien dit nodig is in de fase ook mee over bijvoorbeeld uw woonsituatie of eventuele hulpmiddelen.

Bij dit onderzoek stellen we een behandelplan op met daarin duidelijk omschreven wat doel we willen bereiken en hoe we dit zullen gaan doen.

“De essentie van revalidatie is aandacht”

– Fysio World Amsterdam

De tweede Fase: De Behandeling

Wanneer er een beeld is van enerzijds de problematiek en anderzijds het uiteindelijk doel, dan gaan we samen aan de slag. Nu volgt namelijk de fase van de behandeling.

In deze fase gaan we echt gezamenlijk aan het werk. De fysiotherapeut begeleidt u met specifieke oefeningen voor kracht, coördinatie en stabiliteit. Afhankelijk van de klacht kan dit trajecten enkele weken tot beslaan.

Essentieel is hierbij dat u niet alleen tijdens de contactmomenten uw oefeningen doet. U zult ook specifieke oefeningen meekrijgen zodat u ook thuis aan uw herstel kunt werken.

Tot Slot: Controle, nabehandeling en preventie

Onze praktijk heeft goede contacten met zowel huisartsen als andere zorginstellingen in Amsterdam (Oost). Hierdoor zijn wij op de hoogte van de achtergrond van uw klacht. Dit betekent dat wij beslagen ten ijs komen.

Ook is het mogelijk om zelf contact met ons op te nemen. We zullen dan samen met u de oorzaak van de klachten achterhalen en een effectief behandelplan opstellen.

Indien u vrijblijvend meer informatie wilt hebben over de mogelijkheden of kosten van uw revalidatie dan helpen wij u graag telefonisch of per mail verder!

Hoe kunt U Revalideren bij Fysio World Amsterdam

Onze praktijk heeft goede contacten met zowel huisartsen als andere zorginstellingen in Amsterdam (Oost). Hierdoor zijn wij op de hoogte van de achtergrond van uw klacht. Dit betekent dat wij beslagen ten ijs komen.

Ook is het mogelijk om zelf contact met ons op te nemen. We zullen dan samen met u de oorzaak van de klachten achterhalen en een effectief behandelplan opstellen.

Indien u vrijblijvend meer informatie wilt hebben over de mogelijkheden of kosten van uw revalidatie dan helpen wij u graag telefonisch of per mail verder!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak