Sportfysiotherapie bij Hamstringblessures

Sportfysiotherapie bij Hamstringblessures

Miljoenen mensen zijn er blij mee: De sportcompetities zijn weer begonnen!

Natuurlijk zijn er extra maatregelen en aanvullende voorschriften, maar toch mogen al die hockeyers, voetballers, handballers, basketballers en andere sporters weer het veld op of de zaal in.

Heerlijk op zaterdag of zondag een paar uurtjes sporten.

Het is alweer een tijdje geleden dat de meeste competities zijn gestopt dus er is vaak wél een achterstand op het gebied van conditie en fitheid in te halen. Dit heeft effect op de sportprestaties maar ook op het ontstaan van blessures. Want juist na een periode van inactiviteit, liggen kwetsuren op de loer.

We willen het in dit artikel met u hebben over de hamstringblessure. Want juist die hamstringblessure is één van de meest voorkomende blessures in het begin van een nieuw sportseizoen. We willen u vertellen hoe u de kans kleiner kunt maken dat u deze blessure oploopt en hoe u volledig weer terug kunt komen na een hamstringblessure.

Het ontstaan van Hamstringblessures

Hamstrings zijn de grote spieren aan de achterkant van het bovenbeen. De functie van hamstrings is niet alleen het naar achteren trekken van het been tijdens het lopen of rennen, maar ook het in stand houden van een goede houding en balans.

Met name bij een sprint, onverwachte beweging (zoals sprong, contact met een andere speler of koerswijziging) of het afremmen van een beweging, kan de hamstring beschadigt raken.

De kenmerkende hamstringblessure zien we wanneer een speler in volle vaart opeens naar de achterkant van zijn bovenbeen grijpt. Bijna iedereen weet dan wel dat het waarschijnlijk om een verrekking of scheur in de hamstring gaat.

Dit brengt ons bij de gradaties bij een hamstringblessure. We onderscheiden deze in drie graden. Dit onderscheid kunnen wij maken op basis van echografie.

  • Graad 1 hamstringblessure: Een lichte verrekking van de hamstring. Lopen kan wat gevoelig zijn maar is nog wel mogelijk. Er is geen schade zichtbaar omdat deze alleen is opgetreden in de kleine spiervezels.
  • Graad 2 hamstringblessure: Een scheur in de hamstring waarbij wel sprake is van krachtsverlies/functieverlies en die vaak ook zichtbaar is. (door een bloeduitstorting of via een scan)
  • Graad 3 hamstringblessure: Gehele ruptuur van de spier. Bij deze blessure is lopen alleen met krukken mogelijk en kan het maanden duren voordat de genezing een feit is.

De ernst van de blessure kan dus sterk verschillen, de oorzaak is meestal wel dezelfde. Een te zware belasting van een deel van de spier. Dit kan komen doordat de belasting ongelijk is verdeeld of dat deze belasting simpelweg te veel is voor de spier. Om deze reden is het advies dan ook altijd om eerst te starten met een rustige warming up voordat de spieren volledig worden belast in bijvoorbeeld een volle sprint. Een periode van trainen is ook aan te raden voordat u weer op volle kracht wedstrijden ingaat.

“Het doel van sportfysiotherapie is het herstellen van blessures en de kans op toekomstige blessures te verkleinen. “

– Fysio World Amsterdam

Herstel van een Hamstringblessure met Fysiotherapie

Het herstel is afhankelijk van de ernst (de graad) van de blessure en het type hamstringblessure. Het revalideren bestaat uit het voorzichtig weer opbouwen van de belasting van de spier. Hierbij is de pijngrens altijd een signaal om te stoppen.

Bij het herstel richten we ons allereerst op het verbeteren van de normale functie van de spier. Dat betekent dat we de spier door voorzichtige belasting, weer sterker laten worden en dat we oefeningen doen om de coördinatie te verbeteren.

Hierna kunnen we meer dynamische oefeningen gaan doen waarbij we de belasting opbouwen. Deze oefeningen komen al dichter in de buurt van het daadwerkelijke sporten maar vinden nog wel gecontroleerd plaats.

Wanneer ook de dynamische oefeningen beter gaan en het mogelijk is om de spier zwaarder te belasten, dan is het tijd om weer in de echte sportsetting te gaan oefenen. Het is in dit stadium wel extreem belangrijk om niet te vroeg weer op volle kracht te gaan sporten!

De hamstringblessure staat namelijk bekend vanwege het feit dat deze heel vaak weer terug komt omdat mensen weer volop gaan sporten voordat de spier helemaal hersteld is. In de laatste fase kunt u dus bijvoorbeeld wel een rustige veldtraining doen maar nog geen duels in een wedstrijd uitvechten.

100% Hersteld terugkomen van een Hamstringblessure bij Fysio World Amsterdam

Het streven van onze sportfysiotherapeuten is niet alleen om u weer terug te laten keren naar uw sport. Wij richten ons erop om u zonder risico’s weer terug te laten keren!

Dat betekent dat we u middels een persoonlijk plan begeleiden op zo’n manier dat uw lichaam de kans krijgt om geheel te herstellen. Dit betekent dat u bij terugkeer in uw sport niet bang hoeft te zijn voor een terugslag.

Wij helpen u graag met het opstellen van uw persoonlijke hersteltraject met één van onze sportfysiotherapeuten.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak