Wat is manuele therapie?

Onze aanvullende zorg op fysiotherapie

Onze praktijk biedt naast fysiotherapie ook manuele therapie aan. Manuele therapie is een extra specialisatie binnen de fysiotherapie en daarom een mooie aanvulling op de fysiotherapie. Wij zijn manuele therapie gaan aanbieden om specifieke klachten van onze cliënten te kunnen behandelen. Hierbij zijn het met name klachten bij bewegen, die extra baat hebben bij een manueel therapeut. Een onnatuurlijke houding of een beknelling in de rug zijn om deze reden bij uitstek geschikt voor manueel therapeutische zorg.
manuele therapie

Wat zijn de verschillen tussen manuele therapie en fysiotherapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen fysiotherapie. Om deze reden zijn de twee therapeuten dan ook gedeeltelijk op dezelfde klachten gericht. Er zijn echter ook verschillen. Waar een fysiotherapeut meer algemeen is opgeleid en veel kennis heeft van zowel het lichaam en afwijkingen van het lichaam, is de manueel therapeut meer gericht op problemen bij het bewegen.

Dat betekent dat een fysiotherapeut bijvoorbeeld de aangewezen persoon is om u te helpen bij een revalidatie na een skiongeval of een heupoperatie. De manueel therapeut kan beter passen bij iemand die bijvoorbeeld een beknelling in zijn of haar rug heeft.

Omdat een manueel therapeut eerst de opleiding tot fysiotherapeut heeft gedaan, kunt u de manueel therapeut zien als een ervaren fysiotherapeut met extra kennis van gewrichten en van beweging.

Wij zien vaak dat onze manueel therapeuten mensen met bijvoorbeeld rugklachten en houdingsproblemen kunnen helpen.

“Manuele therapie is een extra specialisatie binnen fysiotherapie”

– Fysio World Amsterdam

De wervelkolom als centrum van het lichaam

Onze wervelkolom is de pilaar waarom ons lichaam is gebouwd. De wervelkolom beschermt ook nog eens de zenuwen die in het ruggenmerg lopen. Om deze reden is stand en de toestand van de wervelkolom extreem belangrijk.

Omdat zoveel structuren zijn verbonden met de wervelkolom, kan een probleem met deze wervelkolom grote gevolgen hebben voor andere delen van het lichaam. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een zenuw wordt bekneld op het punt waar hij de wervelkolom verlaat, deze beknelling kan dan elders in het lichaam klachten geven.

Hoe helpt een manueel therapeut?

Bij het eerste contact wordt er een zogenoemde anamnese afgenomen. Dit is een vraaggesprek waarbij de manueel therapeut u vraag naar uw klachten en situatie. Door op basis van anatomische en functionele kennis, gerichte vragen te stellen, krijgt de therapeut een beeld van de klacht en haar mogelijke oorzaken.

Tijdens dit eerste contact wordt er ook een lichamelijk onderzoek gedaan. Hierbij worden zowel actief als passief inspecties uitgevoerd. Door specifieke testen, worden de voorkeursbewegingen in kaart gebracht.

Wanneer het nodig is, worden ook functionele röntgenfoto’s en of video’s gemaakt.

Dit alles zorgt voor een compleet beeld van de wervelkolom en de klacht.

Het behandelplan en de uitvoering

Na het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. Hierin worden niet alleen maatregelen opgenomen die de klacht bestrijden maar ook voorzorgen om ervoor te zorgen dat de klachten niet terugkeren. Deze preventie is niet alleen gericht op de oorspronkelijke klacht maar op andere potentiële klachten.

Het resultaat van manuele therapie
Het doel van de behandeling is het opheffen van de onbalans bij beweging. Dit doel wordt bereikt door oefeningen training van een natuurlijke manier van bewegen en een zo gunstig mogelijke houding.

Hierdoor worden structuren zoals zenuwen en spieren gelijkmatiger belast en kunnen zij herstellen.

Manuele therapie bij Fysio World Amsterdam

U kunt direct zelf contact met ons op nemen. Wij kunnen u dan direct informeren over de mogelijkheden.

Vervolgens kunnen we dan samen met u de oorzaak van de klachten achterhalen en een effectief behandelplan opstellen.

Indien u vrijblijvend meer informatie wilt hebben over de mogelijkheden of kosten van de manuele therapie, dan helpen wij u graag telefonisch of per mail verder!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak